Det hele startet sommeren 1944 hvor noen ildsjeler samlet inn penger for anskaffelse av brannvernutstyr og i 1945 ble det valgt et styre som dannet «Begnadalen motorbrannsprøyte» Senere skiftet foreningen navn til «Begnadalen Brannvernlag»👨🏻🚒. Som sikkert mange vet står det et uvanlig hus langs E16 like sør for Begnadalen kirke. Dører og vinduer er vanlige, men inntil bygningen er det et høgt tårn. Dette er den første brannstasjonen i Sør-Aurdal, og det høge tårnet er nytta til å henge opp de lange brannslangene til tørk.
Brannstasjon:
Brannvernlaget bestemte seg for å bygge brannstasjon og kjøpe brannbil. Det ble arrangert basar for å samle inn mer penger, og i 1950 fikk de gratis tomt av Ingeborg Sætrang, gavebrevet er datert 13. juli 1950.I tillegg til innsamlede penger og materialer, fikk brannvernlaget ett lite tilskudd fra kommunen og Brannkassa.
Alt arbeid på brannstasjonen ble utført på dugnad, gulvet ble støpt og veggene satt opp av blokker og Tårnet ble bygd i treverk og var om lag 14 meter høgt. Øverst i tårnet var en bjelke som brannslangene ble hengt opp i for tørking.
Brannbil 1:
Den første bilen som ble anskaffet var en Morris lastebil med preseninghytte 1943 modell som ble kjøp på Voss
Brannbil 2:
Morrisen hadde gått mange mil før en ble bytta ut med nyere bil, Mercedes Benz Unimog 1953 modell med firehjulsdrift.
Ny lov om brannvern:
Brannstasjonen med bil og mannskap dekket hele kommune i tillegg til Nes i de første åra.
I 1956 skjedde store endringer i brannberedskapen i Norge og kommunene fikk pålegg om å ha brannvernutstyr, alarmsystem og brannmannskap for utrykking. Brannstasjonen i Begnadalen var fullt ut brukbar etter forskriftene . I tillegg ble det oppretta et lokale på Bagn der noe utstyr var samla.
4. september 1958 overtok kommunen brannstasjonen i Begnadalen for kr 19.000,- Senere ble det diskusjon om lokalisering av brannstasjon og kommune mente at det var nok med en brannstasjon og at denne burde ligge på Bagn. Dette protesterte Begna Bruk på og da ble det en løsning at den gamle Begnadalen Brannstasjon flyttes til Begna Bruk (I leide lokaler).
Etter dette har Gamle Begnadalen Brannstasjon stått tom i alle år, fram til 2024 hvor kommunen ønsket å selge huset med tomt.
Gamle Begnadalen Brannstasjon er godt omtalt i kommunenes kulturminneplan og i den forbindelse kom en del Begnadalen sammen for å drøfte eventuelle tiltak for å bevare den Gamle Brannstasjon i Begnadalen. Det ble stiftet en Venneforening for Gamle Begnadalen Brannstasjon som fikk som oppgave å hjelpe kommunen med å bevare brannstasjon som et kulturminne i kommunen jf. omtale i kulturminneplan. Kommunen behandlet saken i Formannskapet som fattet vedtak om at de ønsket å gi brannstasjon vederlagsfritt til Venneforeningen. Venneforeningen får da ansvaret for brannstasjon og ivareta denne mht Kulturminneplan for kommunen.
Før jul nå i 2024 kan venneforeningen overta brannstasjonen fra kommunen. Neste år fyller brannstasjonen 75 år og første post på programmet er årsmøte i februar.