Mitt Sør-Aurdal, logo
Innhold av
Eivind Olmhus
Publisert
01/10/2021
Kategori:

Eitt år på eigne bein

1. oktober er det akkurat ett år siden Andreas Bøhn og Joachim Stavedal Hamar startet rørleggerfirmaet Bøhn & Hamar VVS. Med sentral godkjenning og mesterbrev har de tatt sats og landa med begge beina trygt planta i bakken. Forberedt på at det første året kan gå tregt, har de planlagt investeringer og oppbyggingen av firmaet nøye. Det har gitt resultater og ført til de fort kom over den beryktede "kneika".

Etter fullført svennebrev har Andreas og Joachim jobbet som rørleggere i henholdsvis 9 og 7 år og fikk tilbud fra den forrige arbeidsgiveren om å kjøpe seg inn i firmaet for litt over et års tid siden. Det tvang fram avgjørelsen om å satse på egne bein eller fortsette i det kjente og kjære.

- Vi hadde prata lenge om å starte opp et eget firma sammen, og da vi fikk tilbudet om å kjøpe oss inn, måtte vi ta et valg for veien videre, forteller Joachim.

De har begge hatt et ønske om å skape sin egen arbeidsplass, og på lang sikt kanskje bidra til å skape flere arbeidsplasser i kommunen. Det å kunne bestemme selv er selvfølgelig også fristende, selv om de også fikk styre mye av arbeidsdagen hos forrige arbeidsgiver.

- Vi hadde veldig stor frihet hos I. Lie & Sønner, og ble gitt mye ansvar og vist stor tillit. Så vi har lært veldig mye og vært veldig fornøyd med å ha jobba der, sier Andreas. - Slik sett har ikke overgangen vært så stor som den kanskje kunne ha vært.

- Derfor har det også vært viktig for oss å avslutte på en ordentlig og ryddig måte. Forholda er ikke større her enn at vi kanskje kan ha bruk for hjelp fra hverandre i blant, skyter Joachim inn.

- Ja, det er viktig for oss å gjøre ting ordentlig. Både overfor kundene og andre kollegaer, sier Andreas.

Selv om de foreløpig bare er to, har de sett på muligheten for å ta på seg større oppdrag ved et eventuelt samarbeid med andre rørleggerfirma. Da kan de kan bli større uten å måtte ansette noen med en gang, selv om behovet for ekstra hender dukker opp nå og da.

- I blant må vi være to, slik som når en varmtvannstank skal løftes på plass. Og andre ganger er det kjekt, sier Andreas. - Slik som med papirarbeidet er det veldig greit å kunne dele på.

- Vi har perioder der vi gjerne kunne vært en mann ekstra, men det føles litt tidlig å ansette noen foreløpig, forteller Joachim.

Fra 15. november får de imidlertid ekstra hender til rådighet, da de tar inn en elev på praksisplass, fra Klima, energi og miljøteknikk på Gjøvik videregående hvor de begge selv har gått. Det gir de muligheten til å være litt ekstra fleksible, samtidig som er med på å lære opp en fremtidig rørlegger.

Reodor-løsning

Etter oppstarten i oktober tok det ikke mange månedene før telefonene ringte fra kunder med vannrør som var frosset igjen. En type arbeid som kan by på mye søl og opprydningsarbeid.

- Så da laget vi like gjerne vår egen løsning, som både kan brukes til opptining av rør og rensing av lukkede systemer. Uten at det blir så mye søl, forteller Joachim.

Ved å utvikle sin egen"TinetralleEDITION3000" fikk de verktøyet de trengte på dagen, og brukt en brøkdel av prisen på å skulle tilsvarende fra en verktøyprodusent. På en halv dag var komponentene montert sammen, slik at tralla var klar til bruk. I ettertid har de tatt i bruk en gammel varmtvannsbereder fra samfunnshuset i Reinli også, slik at vannet kan varmes opp med enten strøm eller gass. Slik kan den bygges om og tilpasses den jobben som trengs gjøres.

Etter å ha fortalt om oppfinnelsen på næringslivskvelden i Sør-Aurdal var tilbakemeldingen klar; Ved et eventuelt navnebytte bør Flåklypa Rørleggerfirma passe seg bra!

Andre aktuelle innlegg:
 480 030 48     
 post@mittsoraurdal.no
Personvern
| © | Levert av
TALA
menu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram