Mitt Sør-Aurdal, logo
Kjell Are Refsvik
Innhold av
FIRST Scandinavia og Equinor Morgendagens helter
Publisert
15/11/2021
Kategori:

Team Tømmer fra Sør-Aurdal videre i verdens største teknologi- og kunnskapskonkurranse

Tusenvis av unge realfagsspirer har denne høsten lagt ned stor innsats og engasjement i forberedelsene til verdens største teknologi- og kunnskapskonkurranse FIRST LEGO League. I helga gikk den regionale finalen på Gjøvik av stabelen, og det var Valdres Team Tømmer som trakk det lengste strået og ble kronet til Champions. Laget skal nå representere Gjøvik i den skandinaviske finalen.

Lørdag 13. november var det duket for regionale finaler i verdens største teknologi- og kunnskapskonkurranse for barn og unge mellom 10 og 16 år. FIRST Scandinavia står bak FIRST LEGO League i Skandinavia som støttes av talentutviklingsprogrammet til Equinor, Morgendagens helter. På Gjøvik kjempet 20 lag om priser innen innovasjon, forskning og teknologi. Gjevest er Championsprisen som går til laget som utmerker seg i alle kategoriene.

Årets oppdrag er Cargo Connect, hvor de unge talentene forsker på morgendagens transportløsninger. Valdres Team Tømmer skapte stor begeistring hos dommerne, og som vinnere av Championsprisen får Sør-Aurdal-talentene konkurrere i den skandinaviske finalen i FIRST LEGO League som avholdes i Ålesund den 12. mars 2022.

Vant pris for forskning på transport

Gleden var stor da Valdres TEAM Tømmer kunne entre scenen etter å ha blitt utropt som vinnerlaget. De ble tildelt førsteplass i Robotkonkurransen, og andreplass i teknologiprisen, og ble derfor det sterkeste laget i alle kategoriene sammenlagt. De har lagt ned en iherdig innsats for å finne gode svar på transportutfordringene vi står overfor i fremtiden.

– Valdres TEAM Tømmer og de andre lagene har imponert meg stort under årets regionale finale på Gjøvik. Mer enn noen gang er det viktig å lytte til barn og unges kloke og kreative ideer, også rundt morgendagens transportløsninger. Med den læringsviljen og engasjementet vi har sett i dag er jeg sikker på at vi er i gode hender i fremtiden, sier Cathrine Instebø, sponsorsjef i Equinor Morgendagens helter.

Andre lag som imponerte på Gjøvik, var Tynset som ble tildelt førsteplass i Prosjektprisen. Oppfinnerne Hadeland imponerte også med førsteplass i teknologiprisen og med veilederprisen.

Gjør realfag gøy med praktisk læring

Silje Kumeus, konseptleder for FIRST LEGO League fra FIRST Scandinavia, forteller at formålet med FIRST LEGO League er å gi barn og unge unike og gode læringsopplevelser og glede ved mestre realfag.

– I FIRST LEGO League er det barn og unge selv som stiller spørsmålene og finner løsninger som de voksne ikke har svaret på! De må samarbeide, forske og være kreative for å finne bærekraftige løsninger på dagens og fremtidens utfordringer, avslutter konseptlederen.

Lørdag 13. november ble det arrangert 23 regionale finaler på følgende steder: 
Hammerfest, Alta, Kirkenes, Tromsø, Finnsnes, Harstad, Lofoten, Salten, Helgeland, Romsdal, Ålesund, Sogn og Fjordane, Sogn, Gjøvik, Bergen, Ullensvang, Oslo, Drammen, Haugalandet, Sarpsborg, Larvik, Stavanger, Agder.

Grunnet økt smitte blant lag i Trondheim er den regionale finalen der utsatt til 22. januar.

Fakta om FIRST LEGO League:  

  • Verdens største kunnskap- og teknologikonkurranse for barn og unge i alderen 4-16 år.  
  • FIRST LEGO League ble første gang arrangert i 2000.   
  • Arrangementet FIRST LEGO League arrangeres av FIRST Scandinavia og støttes av talentutviklingsprogrammet Morgendagens helter, hvor Equinor støtter talenter innenfor realfag, kultur og idrett.
  • Hensikten med arrangementet er å øke unge menneskers interesse for teknologi og vitenskap, og stimulere dagens ungdom til å bli morgendagens ingeniører og forskere.   
  • Rundt 350 lag fordelt på 24 norske byer deltar under årets regionale finaler.
  • Årets oppdrag er Cargo Connect, og handler om å finne løsninger som vil forbedre transport av produkter.
  • Den skandinaviske finalen arrangeres i Ålesund den 12. mars 2022.
Lag Kategori 
Valdres Team TømmerChampion-prisen
MontestrongguysKjerneverdiprisen
Oppfinnerne HadelandTeknologiprisen
TynsetProsjektprisen
Valdres team tømmer Robotkonkurransen
Oppfinnerne HadelandVeilederprisen

Full oversikt over vinnere og plasseringer finnes på nettsiden www.hjernekraft.org

Om FIRST Scandinavia:  
FIRST Scandinavia er en ideell stiftelse som siden år 2000 har utviklet og gjennomført konsepter og prosjekter innen realfagene for over 650 000 barn og unge. Formålet til FIRST Scandinavia er å gi barn og unge gode lærings- og mestringsopplevelser med naturfag, matematikk og teknologi, og gjennom dette bidra til at flere velger en realfaglig utdanning. FIRST Scandinavia står bak FIRST LEGO League i Norge, Sverige, Danmark og Færøyene.  

Om Morgendagens helter:   

Equinor jobber tett med FIRST LEGO League i Skandinavia gjennom sitt talentutviklingsprogram Morgendagens helter, der satsing på utdanning og realfag står sentralt. Morgendagens helter handler om å løfte frem mennesker med evne og vilje til å tenke annerledes, og med kompetanse og utholdenhet til å jobbe hardt for å oppnå enestående resultater.   

For mer informasjon, kontakt:  
  

Silje Kumeus   
Konseptleder FIRST LEGO League Scandinavia  
E-post: silje@firstscandinavia.org  
Mobil: +47 975 47 918   

Cathrine Instebø
Sponsorsjef, Equinor Morgendagens helter
E-post: cins@equinor.com
Mobil: +47 930 51 707

Ane Eline Sandberg  
Pressekontakt 
E-post: ane.sandberg@hkstrategies.com 
Mobil: +47 950 93 416
Andre aktuelle innlegg:
 480 030 48     
 post@mittsoraurdal.no
Personvern
| © | Levert av
TALA
menu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram