Hvit m i mitt sør-aurdal
Familien Hilltout-Hagen: F.v. Aina, Nicole, Eric, James, William og Berit. (Foto: Privat)
Innhold av
Eivind Olmhus
Publisert
18/05/2022
Kategori:

Musikalsk inntog på Veigård

Familien Hilltout-Hagen har reist fra England til Veigård i Begnadalen, hvor de skal fortsette å undervise musikkstudenter, og nyte det nye livet på bygda.

- Det var litt sånn, nå eller aldri, dersom vi skulle flytte hjem igjen til Norge, forteller Aina om valget om å flytte tilbake etter 26 år utenlands. 

Hun flyttet tidlig til Italia for å bli operasanger, og har sammen med barna Berit, William, Nicole og Eric bodd i både Italia, Frankrike, USA og England, hvor ektemannen James også kommer fra.

- Vi bodde på landsbygda i England og alle var fast bestemt på å finne noe på bygda her i Norge også, sier Berit. - Jeg gleder meg til å dyrke egne grønnsaker, og kanskje skaffer vi oss hest! Stedet her gir mange muligheter!

På gården er det er stort våningshus, med en egen utleieleilighet, låve, stabbur og stort uteareale som gir gode muligheter for rekreasjon og ro. Noe Aina påpeker er viktig, når de skal invitere vokal- og gitar studenter til ukelange opphold.

En glemt teknikk

Aina flyttet til Italia for å bli operasanger, hvor hun gikk i lære hos Aida Meneghelli, som igjen var elev av Elvira De Hidalgo, som også underviste  Maria Callas - en av de mest fremstående personlighetene i operaens historie.

Aina har tatt på seg å videreføre Bel Canto-teknikken som en av få Bel Canto lærere i verden, i dag. Teknikken gir en annen måte å synge på, som både hører annerledes ut og gir mindre slitasje på stemmen. 

-  Man synger rett og slett oppå pusten, og plasserer stemmen høyt opp og frem i gommen, i stedet for nede i halsen, eller bak i munnen, forteller Aina. - Det gjør at stemmen får flere lag og harmonier, og høres mye vakrere og spennende ut. 

Hun forteller også at mange av studentene kommer med stemmeproblemer, da de tidligere har lært å bruke stemmen feil og ofte har feil pusteteknikk. 

- Det er fryktelig trist å se og høre så mange talentfulle folk med potensielt vakre stemmer og store karrierer slite på grunn av feil teknikk, sier Aina. - Men det er desto finere å se gleden deres, og høre resultatet, når teknikken kan hjelpe dem.

Ikke bare opera

I tillegg til Aina, har også eldstedatteren Berit en musikkarriere som låtskriver, sanger og gitarist under artistnavnet The Commander-In-Chief. Hun har gjort det stort internasjonalt både innen heavy metal og klassisk.

Hun har blant annet vært sjangerekspert i to sesonger av Stjernekamp på NRK og har sammen med Craig Ogden nådd toppen av salgslistene til Amazon, med albumet “2 Guitars: The Classical Crossover Album”.  

Moren Aina, er manager, sanglærer og videoprodusent og har fulgt Berit gjennom hele karrieren, som tidlig høstet lovord fra flere internasjonale sjangerblad og gitarstjerner som Ron "Bumblefoot" Thal i Guns N' Roses.

For et år siden bestemte både William og Nicole seg også for at de ville gå i lære hos sin mor, så nå er det snart 4 operasangere i samme familie. Ektemannen James prøver seg som førtidspensjonist, etter å ha jobbet nærmest hver dag de siste 30 år som profesjonell tennistrener i Cotswolds, England. 

- Det er jo ganske spennende med alt som skjer i norsk tennis nå, så jeg håper at James også kan være en ressursperson her i Valdres, med sin brede erfaring, sier Aina. 

Sang og gitar-retreat i Begnadalen

På Veigård skal sang- og gitar studenter på alle nivåer undervises, uansett sjanger.

- Man trenger slett ikke å bli operasanger for å nyte godt av Bel Canto teknikken, påpeker Aina.

Hun og Berit har undervist online gjennom flere år, men ønsker nå å ta imot et begrenset antall studenter på Veigård, når de allerede i sommer skal arrangere to samlinger hver. I den anledning er stabburet freshet opp med nye møbler og inventar slik at kursdeltakerne får egne rom under oppholdet, i  tillegg til full oppvartning fra familien. 

- I juni kommer en av mine ukrainske studenter hit for et par ukers veiledning, så jeg håper vi kan få til en solidaritetskonsert med henne, forteller Aina. - Ellers håper vi å kunne invitere folk i bygda på huskonserter som en avslutning på gruppe samlingene våre.

-  Det er aldri for sent å lære seg å synge, forteller Aina. - Hvis det er noe jeg har lært de siste 26 årene er det at talent finnes over alt, avslutter Aina begeistret. 

Mer informasjon om sangkurset: https://virtuosomusicgroup.com/bel-canto-residential-retreat Mer informasjon om gitarkurset:https://virtuosomusicgroup.com/guitar-retreat

Familien trives godt på Veigård. (Foto: Privat)
Andre aktuelle innlegg:
crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram