I hjørnet på den store bussparkeringa på Bagn står et litt beskjedent bygg. Der holder bedriften Wold Fyr og Flamme as hus. De leverer fjernvarme til mange større bygg i Bagn sentrum. Vi hadde november næringslivsmøte i lokalet og fikk høre med om fjernvarmeanlegget og det spesielle bygget.
Fjernvarmeanlegget ble i utgangspunktet startet av Opplandske Bioenergi da de vant kommunens anbudskontrakt i 2007. Svein Erik Wold ble ansatt for å drive ettersyn med fyringen, men i 2017 ønsket eierne å trekke seg ut og Wold kjøpte anlegget.
Ovn og tilbehør var ikke lenger tilfredsstillende for oppgradering og fremtidige krav, så han bestemte seg for å satse større, da også Sør-Aurdalshallen kom inn som kunde i 2019. I februar 2023 startet prosessen og arbeidet med å skifte ut ovnen, og samtidig bygge et større bygg rundt fyringsanlegget.
Ved skifte av de tekniske installasjonene ble det kun et avbrudd på 2 uker. Bygget ble oppført av
Bygget til Wold er et samarbeid mellom Byggmester Ove Gunnar Viken AS og Norsk Massivtre AS, som produserte og monterte massivtre elementene til bygget. Byggmester Ove Gunnar Viken AS stod for ferdigstillelse. Det er i veggelementene benyttet materialer av returtre på 2 x 4 tommer som er skrudd sammen og danner større seksjoner. Elementene er her ca 60 cm brede, men settes sammen til større seksjoner fra 170 cm til 280 cm bredde og lengde opp mot 570 cm. Taket er konstruert av samme type element, men her er det kun brukt nye materialer på grunn av høyere krav til konstruksjonssikkerhet.
Det meste kan festes direkte på veggen. Denne typen veggelement i denne størrelsen er et pilotprosjekt og materialene kommer fra renovasjonsselskaper og andre som har brukte materialer. Kostnadene er omtrent som med nye materialer, da håndteringen er krevende, men miljøregnskap er meget godt og på sikt vil det også gi et bedre resultat på bunnlinjen.
Den nye fyringsovnen av tysk fabrikat er på 800 KW og er beregnet å vare i 30 år. Den skal ha kapasitet til å varme opp 14.000 kvm. Bioenergi er meget miljøvennlig og gir veldig lite utslipp. Røyken magnetiserer for renere avgass og det er veldig lite aske som blir igjen i ovnen.
Dette er kortreist energi da det meste av virket kommer fra skogen rundt Bagn. For tiden hugger Wold i egen skog og bearbeider virket til flis ved hjelp av innleid flishugger. Det forbrennes nå ca 1000 km3 i året. Det varmer for tiden opp 5 kommunale bygg, men det er mulighet for mange flere å koble seg på varmeanlegget. Varmeanlegget gir en betydelig avlastning på strømnettet i Bagn sentrum.
Ovnen kan fjernstyres, betjenes og reguleres ved hjelp av en mobiltelefon, men et slikt anlegg krever 24 timers beredskap. Det er svært lite problemer, men f.eks inntak av flis kan gå tett og krever manuelt arbeid.
Norsk Massivtre as leverer som kjent skrudde massivtre elementer i forskjellige dimensjoner. Driftsleder Jonn Kulterud hos Norsk Massivtre as fortalte oss mer om deres drift og fremtid for ombruk av trevirke. Tidligere er det benyttet nytt virke, men de tilbyr nå også elementer laget av brukte materialer. Det kan være rester fra annen produksjon, direkte fra rivning eller fra renovasjonsselskaper. Det er for tiden litt lite råvarer å finne, men de har avtaler med RagnSells as, Retura Val-hall/VKR. Norsk Massivtre AS ønsker å komme i dialog med aktører som har tilgang på returtre eller bygg som skal rives.
Bruk av brukt treverk er godt for miljøet og vil kunne gi god økonomi i fremtidige byggeprosjekter. For eksempel kan den nå rivningsklare ungdomsskolen på Bagn kunne tilføre materialer for elementer brukt i nytt skolebygg.
Billedtekster:
3800. Wold Fyr og Flamme sitt bygg i Bagn sentrum
4182. Svein Erik Wold fortalte om fyringsanlegget i Bagn
4186. Det er pene detaljer på det nye fyringsanlegget
4198. Spenstig logo
4200 og 4207. På bildene ser man det fine sjatteringene som de brukte materiale gir veggen. Veggen er både bærende og isolerende og innerpanel i ett. Det meste kan festes direkte på
veggen.
Driftsleder Jonn Kulterud