Hvit m i mitt sør-aurdal

Jakt og fiske

Sør-Aurdals innbyggere har lange tradisjoner innen jakt og fiske. Gjennom alle år har dette vært en viktig del av matauken i hjemmet, men også fritidsaktiviteter og en god unnskyldning for å komme seg ut i naturen.

Med store områder og et variert landskap, har du gode muligheter både for jakt og fiske. Her utøves jakt på de fleste naturlige artene, både storvilt og småvilt. Begna elv, ei kjent fiskeelv, renner gjennom hele kommunen og er naturlig å nevne, men mulighetene er gode i de mange elevene og fjellvannene ellers i kommunen.


Foto: Tor Magnar Briskodden

Storviltjakt

Størst oppmerksomhet får nok elgjakta, men det jaktes også på hjort, rådyr, gaupe, hare og rype.
For å jakte trenger man både jaktlisens og avtale med grunneiere. Husk også at man må ha tillatelse for det våpenet man skal benytte i jakta.
Når det gjelder elg og hjort er det forholdsvis begrensede muligheter for å fritt kunne jakte på disse. Jakta er organisert i jaktlag, og lagene fylles som oftest opp av familie og gamle jaktkamerater - og de fleste buker hund. Er du interessert vil det være en vei å melde din interesse for jakt til de lokale skytterlagene.
FAUN naturforvaltning utarbeider hvert år en rapport etter jakta, med aldersregistrering og bestandsvurdering for elg og hjort i Sør-Aurdal. Rapporten fra 2019 finner du her.

Storviltjakt

For småvilt og fugl er det flere muligheter og enklere å komme i gang. Det finnes forskjellige områder og tidsperioder hvor jakt er mulig i skog og fjellområdene i kommunen. En god orientering finner du på Bagn og Reinli jeger og fiskeforening sine sider.
Fellingsavgifter, hjortevilt, 2021
Elg
Voksent dyr: kr 562,00
Kalv kr 331,00
Hjort
Voksent dyr: kr 430,00
Kalv: kr 261,00
Det skal ikke beregnes merverdiavgift på fellingsavgiftene.

Fiske

Sør-Aurdal kan tilby et rikt og godt fiske, og er det eneste stedet i Valdres hvor man kan fiske gjedde. Gjedda befinner seg i den sørlige delen av Begna. Ellers er det godt ørretfiske i flere vassdrag og innsjøer i området. I tillegg er røyen å finne i fjellene, noe som gjør området ideelt også for isfiske. De gode fiskeopplevelsene venter på deg i Sør-Aurdal.
I flere vassdrag, tjern og fjorder er det mulighet for å få fisk av grei størrelse og god kvalitet. Reglene for fiske kan være noe komplisert da de skiller geografisk, hvem som skal fiske og når. Fiskekort selges i butikkene i kommunen og de har god kunnskap om gjeldende regler.
Fangstmåter: Det fiskes med garn og stang. Isfiske/pilking er også populært, og det arrangeres fiskekonkurranser.
Valdres.no sine sider om fisking i Sør-Aurdal
Begna elv sin nettside: begnaelv.no

Lag og foreninger

Bagn og Reinli jeger- og fiskerforening
Truls Steinsæter
Tlf: 911 88 588
Begnadalen Jeger- og fiskerforening
Stein Arild Gulsrud
Tlf: 61 34 81 32
Hedalen Jeger- og fiskerforening
Henning Perlestenbakken
Tlf: 91 39 03 38
hennings.fjellservice@hedalen.no
Sør-Aurdal Grunneierlag Begna Elv SA
Christoffer Rustebakke
Tlf: 416 06 100
begnaelv@gmail.com
www.begnaelv.no
crossmenuchevron-rightarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram