Hvit m i mitt sør-aurdal

Mat fra naturen

Sør-Aurdal bugner av mat. Foruten jakt og fiske, som krever forskjellige former for tillatelse og utstyr, kan man utføre matauk på andre områder.

I skog og fjell finnes tonnevis av bær som blåbær, tyttebær, krekling, bringebær, rognebær, skinntryte, einebær, markjordbær og multe. Sopp er det også mye av i skog og mark.


Foto: Målfrid Joplassen Huseby
Aktiviteter
Friluftsliv
Mat fra naturen
Skogens vekster i form av bær og sopp er fritt for alle som ønsker det, med henvisning til lov om fri ferdsel i utmark. Noen enkle regler bør man tenke på.
Multer: Som ellers er plukking av umoden bær/kart forbudt.
Sopp: Her må man enten kjenne de forskjellige soppene godt eller ha kontakt med andre som kan kontrollere fangsten. Kontakt soppkontrollør.
I Sør-Aurdal finnes det mange hager med bærbusker og frukttrær som ikke høstes. Det oppfordres til bedre utnyttelse av ressursene, og kanskje kan de som ønsker å høste frukt og bær ta kontakt med hageeiere som har uutnyttede ressurser.
Av bær og frukter kan du lage saft, gelé og syltetøy, juice, cider og desserter. Det finnes mange konserveringsmetoder som kan brukes.
Hedalen.no skriver om bærhøsting i sesongen.
Mat fra naturen kan også bli en levevei eller tilleggsnæring.
Se sidene om landbruk

En bærtur gir alltid 100 % utnyttelse av tiden. Det er en perfekt sammensetning av tid sammen med venner, naturopplevelser, matauk og fysisk trening.

- Olav Kristian Huseby
linkcrossmenuarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram